Nathaniel Filip nazpíval Císařskou hymnu

Císařská hymna, zvaná též Lidová, v českém prostředí známá také jako „Zachovej nám, Hospodine“, byla národní hymnou podunajské monarchie od roku 1797 až do roku 1918, kdy bylo separatistickými nacionalisty České království zničeno a Habsburská dynastie vyhnána.

Zpěvák Nathaniel Filip je monarchista a člen Koruny České (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska). A dá se říct, že je i prvním profesionálním zpěvákem, který nazpíval českou verzi Císařské hymny s vlastní hudbou, aranžemi a videoklipem. Zajímavostí je, že zde v první sloce, místo Rakouska, zpívá o zemích českých. Zatímco první sloka se zpívala vždy, dalších několik slok (až sedm), vždy podle potřeby a doby, kdy také postupně vznikaly. Zpěvák zde zpívá sloky dvě. Druhá sloka v této verzi je napsána jako jedna z posledních a málokdy se i uvádí, přestože má ten nejdramatičtější a pro monarchisty velmi silný text.

Píseň vznikla v roce 2020. Hudební doprovod s novými aranžemi vytvořil skladatel Miroslav Vobořil a píseň se nahrávala ve studiu Mercury u Plzně. Natáčení klipu probíhalo na Karlově mostě v Praze.

Odkaz na píseň na Youtube ZDE

Comments are closed.